De laatste maanden hebben talloze Belgen zich vrijwillig ingezet voor hulpbehoevenden. Droeg jij ook je steentje bij en wil je dat blijven doen? Of heeft die golf van solidariteit je aangestoken en wil je met vrijwilligerswerk starten? Check op voorhand waarvoor je verzekerd bent.
Als vrijwilliger ben je goud waard voor heel wat feitelijke verenigingen, startende vzw’s en vzw’s zonder personeel. Je doet je werk onbetaald en zonder verplichting en geeft zo de ondersteuning die ze heel hard nodig hebben.
De meeste van die organisaties zijn verplicht om een BA-verzekering af te sluiten. Zo ben je beschermd tegen de aansprakelijkheidsrisico’s die je loopt door je vrijwilligerswerk. Als je een fout maakt waarbij je iemand anders schade berokkent, vergoedt de verzekering de kosten. Naast de verplichte BA-verzekering kan de organisatie uit eigen beweging ook een verzekering nemen voor je eigen schade en lichamelijke ongevallen*.
Let op: een BA-verzekering is niet verplicht voor verenigingen:
Je gaat dus best na of je organisatie een verzekeringsplicht heeft en of de verzekering die ze afsloot voldoende uitgebreid is.
Boodschappen doen voor je bejaarde buurvrouw, de hond uitlaten van een zieke medemens … In Vlaanderen kunnen ook individuele burgers tot eind juli 2020 en in het kader van de coronacrisis een gratis vrijwilligersverzekering afsluiten bij het Vlaams Steunpunt voor Vrijwilligerswerk.
Als particulier ben je dan verzekerd voor lichamelijke ongevallen, burgerlijke aansprakelijkheid en rechtsbijstand tijdens je vrijwilligerswerk. Je kan je registreren op www.vlaanderenvrijwilligt.be/vlaanderen-helpt/.
Maar de verzekering dekt niet alles en sluit bepaalde activiteiten uit. Ook als je al verzekerd bent via een organisatie, heeft het geen zin je nog eens te verzekeren.
Heeft jouw organisatie geen verzekering voor haar vrijwilligers of wil je op individuele basis mensen helpen? Beperk je risico’s dan met je eigen verzekering(en).
Met een familiale verzekering dek je de schade die je toebrengt aan een medewerker van de organisatie, een andere vrijwilliger, een deelnemer of derde. Zelfs als de vereniging een verzekering heeft, is het soms handig om te kunnen terugvallen op de familiale verzekering. Dat is het geval wanneer de verzekering van de vereniging een te beperkte dekking biedt.
Heeft je vereniging geen ongevallendekking, dan is een eigen privé-ongevallenverzekering een optie. Naargelang de gekozen waarborgen ben je financieel beschermd voor medische kosten, arbeidsongeschiktheid, invaliditeit of overlijden bij een ongeval.
Misschien ben je van plan je eigen wagen te gebruiken tijdens je vrijwilligerswerk. Je bent wettelijk verplicht zelf een autoverzekering burgerrechtelijke aansprakelijkheid af te sluiten. Voor de schade die je veroorzaakt aan anderen bij een ongeval, komt je eigen autoverzekering dus tussen.
Voor de schade aan je eigen wagen kan, maar is de organisatie niet verplicht een omniumverzekering aan te bieden. Met een eigen omniumverzekering vermijd je onaangename verrassingen.
Je wil graag iets doen voor anderen, je maatschappelijk betrokken voelen of je vrije tijd zinvol besteden. Wat je motivatie ook is, je haalt ongetwijfeld veel voldoening uit je vrijwillige inzet. Wil je meer weten over welke verzekeringen voor jou als vrijwilliger van pas komen? Vraag het mij en ik help je graag verder.
* Een verzekering in geval van ongeval is wel verplicht voor organisaties in Vlaanderen en Nederlandstalige organisaties in Brussel actief in het domein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin volgens het Vlaams Decreet Vrijwilligerswerk.
Nuttige websites
Vlaanderen:
Brussel:
Wallonië:
Bron: AG Insurance