Mogen kinderen vooraan in de auto? Tot welk gewicht moeten ze in een kinderstoeltje blijven zitten? Of hangt dat af van de leeftijd? Enkele tips voor het vervoer van kinderen in de wagen.
Kinderen (jonger dan 18 jaar) die kleiner zijn dan 1 meter 35
moeten worden vervoerd in een voor hen geschikt kinderbeveiligingssysteem. Kinderen vanaf 1 meter 35 mag je ofwel vastklikken met de gewone veiligheidsgordel of met een kinderbeveiliging.
Het systeem moet aangepast zijn aan het gewicht van het kind (dus niet aan leeftijd …). Hierin bestaan verschillende categorieën:
• Groep 0 is voor kinderen tot 10 kg: dit zijn de kinderzitjes voor in de wagen en bepaalde modellen van babyzitjes die je tegen de rijrichting in installeert.
• Groep 0+ zijn de babyzitjes tegen de rijrichting in voor kinderen tot 13 kg.
• Groep 1 is bestemd voor kinderen van 9 tot 18 kg: dit zijn kinderstoelen die in de rijrichting staan en waarin het kind wordt vastgemaakt met vijf riempjes.
• Groep 2 is voorzien voor kinderen van 15 tot 25 kg en groep 3 voor van 22 tot 36 kg: voor hen gebruiken we verhogingskussens (15-36 kg). Het kind wordt op het verhogingskussen geplaatst en vastgeklikt met de gewone gordel van de wagen.
Kinderen mogen, ongeacht hun leeftijd, voorin op de passagiersstoel zitten. Voorwaarde is wel dat ze worden vastgemaakt zoals de wet het voorschrijft. Er is één uitzondering: het is verboden een kind in een autozitje tegen de rijrichting in te zetten (naar achteren gericht) op een plaats die is uitgerust met een frontale airbag, tenzij die is uitgeschakeld.
Zet uw kinderen zoveel mogelijk op de achterbank. Kunt u uw kind daar niet echt veilig zetten, (bijvoorbeeld omdat u veel bagage en kinderwagens moet meenemen), dan is het beter uw kind voorin te zetten met een aangepast beveiligingssysteem.
De wet laat een aantal uitzonderingen toe. De algemene regel is niet van toepassing in taxi’s, voertuigen met meer dan acht passagiersplaatsen, autobussen en autocars. De regel geldt evenmin wanneer achterin geen derde kinderbeveiligingssysteem kan worden geïnstalleerd omdat er al twee andere in gebruik zijn. En ook niet in geval van incidenteel vervoer over een korte afstand, voor kinderen die niet door de ouders worden vervoerd. In die gevallen mogen kinderen vanaf drie jaar achterin worden vervoerd als ze met de gewone veiligheidsgordel zijn vastgeklikt.
Let wel: het gaat steeds om uitzonderingen voor zeer specifieke gevallen. De algemene regel blijft de beste veiligheidswaarborg. Wijk er daarom zo min mogelijk van af.
Meer informatie of tips over het vervoer van kinderen met de wagen vindt u in de brochure Kinderen klikvast in de auto van het BIVV.
U kunt deze publicaties gratis verkrijgen via de BIVV-website http://webshop.bivv.be.
Alle informatie over de wetgeving en een hele reeks vaak gestelde vragen over kinderzitjes vindt u ook op de website
www.ikbenvoor.be.
Bron: Baloise Insurance